Машиностроителният бранш у нас вече страда сериозно заради санкциите срещу Русия,

...
Машиностроителният бранш у нас вече страда сериозно заради санкциите срещу Русия,
Коментари Харесай

Недостиг на стомана заплашва с фалити машиностроителния бизнес у нас

Машиностроителният отрасъл у нас към този момент страда сериозно заради глобите против Русия, обхващащи и вноса на стомана, както и поради затворените фабрики в Украйна и разрушената инфраструктура на страната от военните дейности. Много от компаниите не могат да изпълнят поръчките си и са принудени да спрат производствата си, защото резултатът от дефицита към този момент се усеща надолу по веригата, заяви Българска национална телевизия.

Много от инвеститорите замразяват строителните си обекти, а в  машиностроително дружество, което е измежду най-големите работодатели в Лудогорието, се готвят за най-лошия сюжет - редуциране на чиновници. За да продължи да създава аграрни машини, това дружество се нуждае от две хиляди тона стомана годишно. Пестене от материала е немислимо.

" Едно наше произведение 99% съставлява стомана. Като материал това е като брашното за хляба ", споделя инж. Рашид Узунов - шеф на компания за произвеждане на земеделска техника. Последно са купували кг стомана за три лв. и 80 стотинки. Сега даже не мислят за високата цена, тъй като нямат доставки. За сметка на това обаче имат три пъти по-скъпа фактура за ток.

" 40 хиляди лв. ни е токът. Не можем да одобряваме поръчки, което респективно ще докара до редуциране на личния състав и излизане в неплатен отпуск до време, когато този спор ще спре и стопанската система в света ще влезе в крайник ", изясни инж. Рашид Узунов.

Дотогава безработицата у нас ще е повишена, а стопанската система ще е в колапс, предвиждат от Стопанската камара в Русе.

" Бумерангът се върна, т.е., глобите стартират към този момент да се отразяват на нашия пазар. Тези компании ще спрат активност, ще извадят хора на трудовата борса и оттова нататък ще има много огромни усложнения за страната, тъй като тя ще заплаща техния престой ", съобщи Красимир Ениманев - ръководител на Стопанската камара - Русе.

От машиностроителния бранш се надяват страната да им помогне като обезпечи импорт на стомана на квотен принцип и на по-изгодни цени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР